20% KORTING op alle producten met kortingscode SUMMERSALE

Waarom je beter voor een houten snijplank kunt kiezen.

Gepubliceerd op 6 november 2020 om 11:24

Wil je perse een snijplank die in de vaatwasser kan? Dan read no more, want dat gaat niet met een houten snijplank. Maar daar staan wel veel voordelen tegenover, zoals je in deze blog kunt lezen.

Houten snijplank ovaal

Een mooie houten snijplank kun je ook als serveerplank gebruiken!

Schoonmaken

Als we het toch al over schoonmaken hebben: dat is echt makkelijker dan je denkt. Na gebruik even schoonvegen met een vochtige doek of afspoelen met warm water. Als je rauw vlees of vis hebt bereid is het aan te raden om een beetje afwasmiddel te gebruiken. Na het afwassen goed afdrogen en rechtop wegzetten, klaar is kees 😉

Meer kookplezier

Dit is het belangrijkste voordeel als je het mij vraagt. Als je een heerlijk gerecht gaat koken zorg je voor een goed recept, verse ingrediënten en een scherp mes. En haal je dan die plastic snijplank uit de kast die er eigenlijk niet meer zo fris uitziet? Herkenbaar? 

houten snijplank van eikenhout

Kies liever voor een mooie houten snijplank met een mooi design. Kijk eens bij WynPlankie voor een uitgebreide collectie.  

Wedden dat je tijdens het koken al staat te genieten van je smakelijke maaltijd?!

Zeker wel hygiënisch!

Ook erg belangrijk in de keuken: de hygiëne. Als je kiest voor een snijplank van eikenhout dan hoef je je daar geen zorgen over te maken. Eikenhout heeft namelijk van nature een antibacteriële werking. Het looizuur in het hout zorgt ervoor dat bacteriën op droog hout niet lang overleven.

 

Bovendien opent hout zich bij het schoonmaken (kunststof doet dit niet!) zodat voedselresten er behoorlijk goed uitgespoeld kunnen worden. Na het schoonmaken trekt het hout weer dicht en de overgebleven bacteriën worden ingesloten en kunnen niet overleven. Het looizuur van het eikenhout helpt daar natuurlijk ook een handje.

Op een houten snijplank kun je dus zonder problemen vis, kaas, kip en ander rauw vlees toebereiden.

Gaat lang mee

Aan elke snijplank is te zien als hij veel wordt gebruikt. Is je houten snijplank toe aan een opknapbeurt? Dan smeer je hem gewoon even in met plantaardige olie. Hier knapt hij heerlijk van op en is bovendien weer goed beschermd tegen vocht en sappen. Kijk maar eens naar de foto’s van de snijplank die ik dagelijks gebruik. Wat een laagje olie voor verschil maakt!

houten snijplank olie

Voor een grote beurt neem je gewoon een schuurpapiertje en schuur je groeven en krassen weg. Dan weer even insmeren met plantaardige olie voor een beschermende laag en je houten snijplank is zo goed als nieuw.

Met goed onderhoud kan een houten snijplank dus een leven lang mee. Zo ben je meteen iets duurzamer in de keuken.

PS wist je dat ook je messen blij worden van een houten snijplank: ze blijven langer scherp dan met een plastic snijplank. 

 

Wat vind jij van houten snijplanken? Laat het me weten!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.