20% KORTING op alle producten met kortingscode SUMMERSALE

Hout van wijnvaten

WynPlankie verkoopt eikenhouten producten, die gemaakt zijn van wijnvaten uit de Zuid-Afrikaanse wijnproductie.

 

Van oudsher laten wijnmakers hun wijnen rijpen en rusten in houten vaten. Dit proces levert een mooie wisselwerking op. Het hout geeft smaak aan de wijn en krijgt een mooie kleur door de wijn. De wijn trekt er namelijk ongeveer een halve centimeter in. Dit kleurverloop is goed zichtbaar bij de producten genaamd “Ice Cream” waarbij de duigen van het vat rechtop worden gezet en aan elkaar worden gelijmd. Deze voedselveilige lijm is waterdicht en zeer sterk, zelfs sterker dan het hout.

 

De wijnvaten zijn (hand)gemaakt van frans eikenhout. Volgens wijnmakers is dit hout van de 150 jaar oude eikenbomen van de beste kwaliteit. Voor de vaten wordt alleen het kernhout van de boom gebruikt, omdat het bijzonder dicht en hard is. Daardoor kan er zonder problemen op onze eikenhouten producten worden gesneden, zelfs rauw vlees, vis en kaas. Door de behandeling met plantaardige olie sluit het hout zich af en vormt een beschermlaag tegen vocht en bacteriën.

 

Wijnvaten zijn een behoorlijke aanschaffing voor wijnmakers. Uit kostenoverwegingen gebruiken zij steeds vaker roestvrij stalen tanks om de wijn te laten rijpen. Er worden houten planken, zogenaamde  "tank staves", ingehangen om de wijn toch de smaak van het hout te geven. De wijn kan van alle kanten in het hout trekken, waardoor het een diepe, rode kleur krijgt. Door de behandeling met plantaardige olie verandert dit in een donkerbruine, bijna zwarte kleur, zoals bij de "Wine Caddy".

 

Over het onderhoud

duurzame kado's

Kleurverloop door de wijn die in het hout trekt.

Western Cape
Stellenbosch